Posts

Tahun baru, Azam Baru

Assalamualaikum guys..
Lama naww me tak bersiaran.. Sebenarnya too much things me nak share ngan awak2.. In Shaa Allah this year azam nak aktif berblog..
Nak masuk bulan dua baru nak berazam bagai.. Hahaha.. 2017 dah tinggalkan kita sebulan.. Throwback terlampau banyak benda jadi kat me.. Dan antara yang me boleh share mother in law me dah kembali ke rahmatullah 15 Oktober 2017.. Dan lebih menyedihkan sehari sebelum our wedding anniversary.. Macam mana nak celebrate lepas ni.. Hurmm.. 
Dah2 tak mau sedih2 lagi.. Harapnya 2018 adalah tahun refreshment dan tahun yang lebih menggembirakan dan lebih baik untuk me dan awak2.. 
Ok guys.. Stop kat sini dulu.. Nanti kita sambung lagi..
Lots of love,
Archeyks 



Jom Sihat Dengan BerZUMBA~

Image
Salam all
Korang pernah dengar zumba.. Zumba ni macam aerobik + dance.. Step die xbanyak tapi berulang2.. Aku pn terjebak gak dalam xtvt nie.. Ikut member2 gym.. Biasa kalo nak join kena beli tiket around RM 20 - RM 100+... Nak upah zin ( lead zumba) n sewa dewan n kadang2 duit tiket derang bayar tuk charity.. Biasanya zumba nie derang wat 90 mins non stop k..Tp kalo x larat stop gak.. Yela kot nak minum ke nak poo poo ke..hehe

Event zumba yg me pergi kat MMU, Cyberjaya.. Actually nie 2nd time derang organize zumba ni (setahu me) dalam tahun 2013.. Rajin kan.. FYI, zumba ni bukan untuk org muda je ye.. Yg mak2 pn layan gak.. Masa me pergi ramai je mak2 yg pergi..why bother 3x.. Yg penting sihat kan.. Layankan je la pics kami ek.. Kita enjoy..

Nampak enjoy + penat kan.. Memang penat huh! sakit kaki2 me..sampai senget2 akak.. 

Ni zin kami.. Comel kan.. Haha.. Pics nie sumer sumber dari member2 gym.. Me x amik pics pn time tu.. Bateri fon flat.. Ok that's all for now...
Wassalam..






Cameron Highland again and again..

Image
Salam all..
A day trip to one of my faveret place, Cameron Highland wif my faveret person , mr. B nie pada cuti maulidur Rasul yg lepas..kebetulan masa tu mr.b cuti.so ambil kesempatan la apa lagi..
Trip kali nie trip bajet je..tu yg balik hari..gerak dari umah pukul 3 pg sampai r&r tapah pukul 5 pg.. Wat pe lagi..sambung tido sampai subuh..solat, breakfast n gerak ke Cameron ikut Simpang Pulai.. Sampai    Brinchang, pukul 9 pg.. Kami terus ke Boh Plantation Sg. Palas..macam naik batu cave nak ke cafe die..cuaca sejukk sangat..dh pakai jaket pun still sejuk lagi.. Dh sampai atas kene la perkena teh secawan n kek stroberi..yummy.. Ape je ada kat cni selain cafe ni? Dh panjat tinggi2 xkan untuk minum teh je kan.. Kat cni ada kedai tuk beli produk Boh.. Siap boleh minum teh free lg..pas tu kita boleh melawat kilang n tgk cara pembuatan teh..

Next destination Lavender Garden..OTW nak ke sana ada minah saleh dr aussie nak tumpang..sian lak dah la backpackers..so kami tumpgkan sampai simpa…

~strawberry pavlova~

Image
Salam...




Dah lama x update blog..memandangkan me cuti lame sejak hari selasa so mood baking membaking ni datang la.. So, hari nie me nak share resepi pavlova..husband me xsuke bebende kaler Putih nie cam krim Putih, mayonis n sewaktu dgnnye.. So, me tukar resepi skit jd strawberry pavlova..
Bahan-bahan untuk meringue :
4 biji telur Putih je.. (Jgn sampai termasuk telur merah @ air tau) 175 gram gula kastor ( me blend je gula tu..) 1 sudu kecil tepung jagung 1 sudu kecil cuka 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan2 untuk topping :
Cream ( me pakai brand Rich's senang tinggal putar je) 1 sudu kecil Strawberi emulco Buah-buahan yg berkenaan la (me pakai stroberi ngan anggur je)

Cara-caranya :
1. Pukul telur putih sampai kembang.. Sampai bertanduk @ kalo korang senget skit x meleleh 2. Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla dan gaul rata 3. Alas pan yang korang nak bakar tu dgn kertas baking tu.. Pastu letak meringue atas tu..kalo nak sebiji curah le semua..kalo nak kecik2 letak le kecik2 4. Bakar pa…

4th anniversary..

Image
Salam all..
It's our 4th anniversary!!! Weehuu~ Alhamdullilah kami berjaya mengharungi segala cabaran alam rumah tangga selama 4tahun ni..semoga hubungan kami diberkati olehNya dan berkekalan till jannah.. Insyaallah ..
Let's talk about the celebration.. Tahun ni turn mr.b sponsor.. Tp biasa la lelaki Style xsuke ok bebende remeh nie..akak juga kene pk.. Disebabkan anniversary kami sehari selepas hari raya haji, 16 okt so agak kelam kabut skit la.. Survey2 jumpa la flora kafe yang nampak sgt cantik, elegant, n paling penting romantik nok.. 



Me bagi pics penuh yang lebih clear..

Cantik kan deco die..lokasi restoran dekat jalan Ampang, Ground Floor bangunan ampwalk.. Makanan dia sume makanan Malaysia..bukan western..kalo nak deko2 cm ni or nak celebrate ape2 boleh contact restoran terus..03 21618010.. Nak makan biasa2 pn boleh..
Ok la that's all for now
Wassalam











Karangkraf sale

Image
Salam all...
Ekceli me ngan mr.b xpenah join sale karangkraf nie..antar sebab nyer xtau boleh ada sale ni, me xde member nak g n tau ade sale ni Tp xde kesedaran sbb xde mood membaca. 
Me ni asalnye dulu kaki novel (muke je ganas dlm hati ada taman tau). Tp mak bising sbb bile me baca novel asyik ngadap itu je.. Keje lain x wat.. So, tu yg stop tu..
Oklah back to the story, me tau sale ni sbb nampak banner gantung..kami g hari ahad, 6 okt tu..so, kebetulan mr.b cuti n ajak dating, me ajak singgah sekali.. Sbenarnye me nak cari novel jodoh itu milik kita..cite kat astro mustika HD tu.. Tp xjumpe.. 

Sale tu xbuat kat bangunan nie k.. Die ada khemah khas tuk jualan.. Mmg banyak yang murah..majalah, buku2 memasak, jahitan, buku motivasi, novel.. Terbaik la.. Apa yang me borong..tada..

Banyak tak..sebenarnya ada lagi satu..Tp mr.b bawa g keje..oops! Mr.b pun dah terpengaruh baca novel k..hehehe..xkisah la baca novel ke apa..yg penting minat membaca telah dipupuk dalam diri kami..anda bila lagi.…

Resepi lasagna super simple

Image
Salam...
Sbenarnya idea nak wat lasagna nie dah lama.. Cm malas je je nak buat sbb tgk rupe cm susah je... Bile cube cari2 resepi dkt internet, rasanya xsesusah mane dan bleh cube buat... Resepi me simple je sesuai untuk org yg malas nak bersusah payah mcm me nie...nie pun edit2 resepi kasi simple je
Resepi lasagna (untuk 2-3 orang)
Bahan2 :
Pasta lasagna - 2-3keping ( masak sampai lembut, make sure letak minyak skit masa masak tu biar x             melekat) Mushroom soup - 1 tin (me pakai campbell) Sos spageti prego - 1 tin (Perisa original @ mushroom ) Keju mozzarella  Bawang besar - 1 biji (dicincang) Daging hancur -1 paket  Oregano ( kalo ada ok, xde pn xpe)
Cara2 masak :
1. Pasta lasagna dimasak sehingga lembut dan pastikan semasa merebus tambah sedikit minyak untuk elakkan pasta melekat. Dah masak ketepikan dahulu. 2. Untuk lebih berkrim, masak Mushroom soup campbell.... Tambah air sedikit je sebab tak nak dia jd cair. Ketepikan dahulu.. 3. Untuk sos merah, tumis bawang putih, kemudian masukk…