Salam...
Dah lama x update blog..memandangkan me cuti lame sejak hari selasa so mood baking membaking ni datang la.. So, hari nie me nak share resepi pavlova..husband me xsuke bebende kaler Putih nie cam krim Putih, mayonis n sewaktu dgnnye.. So, me tukar resepi skit jd strawberry pavlova..
Bahan-bahan untuk meringue :
4 biji telur Putih je.. (Jgn sampai termasuk telur merah @ air tau)
175 gram gula kastor ( me blend je gula tu..)
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan2 untuk topping :
Cream ( me pakai brand Rich's senang tinggal putar je)
1 sudu kecil Strawberi emulco
Buah-buahan yg berkenaan la (me pakai stroberi ngan anggur je)
Cara-caranya :
1. Pukul telur putih sampai kembang.. Sampai bertanduk @ kalo korang senget skit x meleleh
2. Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla dan gaul rata
3. Alas pan yang korang nak bakar tu dgn kertas baking tu.. Pastu letak meringue atas tu..kalo nak sebiji curah le semua..kalo nak kecik2 letak le kecik2
4. Bakar pada suhu 180 degree selama 30-40 minit..Tp tengok2 juga la ye..kalo dh brown kaler die dh ok la tu..
5. Untuk krim, putar krim dan strawberi emulco tu sampai kembang..nak tau kembang ke tak sama cm telur putih td..
6. Buah2 tu td potong kecik2 tuk suit pavlova korang
Ok.. Abaikan decoration buah tu ek... Selamat mencuba...
Comments