Skip to main content

Burung Puyuh Goreng Berempah~ kate kau..

Salam y'all..

1st of all, nak ucap salam Syawal pada sumer..alhamdulillah tahun nie masih diberi kesempatan untuk menyambut Syawal. Diharapkan masih dipanjangkan umur untuk menyambut Syawal tahun hadapan.. Tahun nie sambutan hari raya untuk diri ini dan suami sedikit hambar..sebab tahun nie mr. B kene kerja.. Malam raya di kanchong (belah suami) siang belah family sendiri..tu pun kene balik seorang la..alhamdulillah Allah bagi kemudahan kepada kami sebab kampung kami dekat..so, tahun nie Xserve pics rayer ye..harap maklum..

Ok, sebenarnya hari nie nak cerita yang aku berjaya menghasilkan burung puyuh goreng berempah..actually dr dulu teringin nak masak ayam goreng berempah.. Sebab mr. B ngan me mmg suka makan nasi kukus..so, cari punye cari, survey punye survey akhirnya hr nie dapat jugalah buat Tp guna burung puyuh.. Saja tukar selera asyik ayam je..boring plus ayam dah mahal ok!! Ok nie la resepi nye..boleh rujuk dan boleh diubah mengikut selera masing2..


                                                          



Bahan-bahan kisar (A) :


Lengkuas (dalam seinci dua )
Halia (dalam seinci dua)
Serai (3-4 batang)- ricih dulu b4 kisar)
Ketumbar n jintan manis

Bahan-bahan lain :

Burung puyuh (me guna 5 ekor di belah 2)
Daun kari (me letak untuk perap 2 pelepah, goreng 2 pelepah -ikut selera masing2 k)
Cili kisar( sesudu jer)
Kunyit (me pakai serbuk kunyit)
Lada sulah (ikut selera masing2)
Garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-caranya :

Perap burung dengan bahan2 kisar, daun kari , garam, lada sulah, cili kisar, serbuk kunyit selama setengah jam atau lebih..(bagi rempah2 tu serap skit)

Panaskan minyak, goreng daun kari dulu. Bila dah naik bau barulah goreng burung puyuh tu..

Siap untuk dihidang.. Nyum.. Nyum..

Selamat mencuba..



Comments

Popular posts from this blog

SELAMAT HARI RAYA!!!

Assalamualaikum cuolss Selamat Hari Raya uols!! Macam mana raya tahun ni meriah ke idok? Tahun ni me beraya sorang sebab hubby keje sampai raya ke 10.. pas tu baru bleh cuti.. Kalau nak kate sedih, boleh la.. tp takla sedih naw2 sebab hubby mmg akan cuti raya dua tahun sekali.. so dah jadi lumrah dah.. Alhamdulillah family kami tak jauh.. lepas hubby g keje, me drive balik kampung family.. terkejar2 skit la.. yang penting dapat beraya dengan family.. pas hubby balik keje baru, belah malam baru boleh beraya dengan dia.. So, untuk yang senasib dengan me jangan sedih k.. yang penting suami kita cari rezeki yang halal.. just have fun dengan family kita insyaAllah lama2 biasa la.. Ok la uols.. next blog me update pasal experience buat eat clean.. xupdate dr hari tu.. huhu

MAsTEr ChiCken PoRridge.. & Xcident

Hi cuuoalss!! Korang pernah dengar Master Chicken Porridge?? Sebenarnya agak glamer juga bubur nie kat Shah Alam( xpasti ade ke kat tempat lain) Memandangkan terliur bila tengok review2 dari org2 yang pernah makan bubur ni.. maka me & member sepencarian pun mencari2 la lokasi jualan bubur ni.. kalau tgk google ada dekat seksyen 9 & 7.. Otw nak pegi kat roundabout, boleh plak keter me kene cium dr blakg.. hadoii.. geram tol rase.. nasib baik si pelanggar bertggjwb n kereta pun xde calar ape.. alhamdulillah diberikan keselamatan.. dlm2 eksiden tu kita teruskan perjalanan ye ke seksyen 9 dulu sbb lebih dekat dengan ofis.. dh pusing2 xjumpe.. last2 ke seksyen 7 juga la nampaknye Alhamdulillah jumpe.. lokasi dekat seberang sekolah menengah seksyen 7 & berdekatan dengan restoran nasi arab Ar Rawsha.. betul2 dekat bahu jalan & stall2.. kalau xpasti boleh la waze ye..hehe   Macam ni la rupe bubur nye Ayam penuh semangkuk Bubur ni ada 3 type: biasa, ...

Tahun baru, Azam Baru

Assalamualaikum guys.. Lama naww me tak bersiaran.. Sebenarnya too much things me nak share ngan awak2.. In Shaa Allah this year azam nak aktif berblog.. Nak masuk bulan dua baru nak berazam bagai.. Hahaha.. 2017 dah tinggalkan kita sebulan.. Throwback terlampau banyak benda jadi kat me.. Dan antara yang me boleh share mother in law me dah kembali ke rahmatullah 15 Oktober 2017.. Dan lebih menyedihkan sehari sebelum our wedding anniversary.. Macam mana nak celebrate lepas ni.. Hurmm..  Dah2 tak mau sedih2 lagi.. Harapnya 2018 adalah tahun refreshment dan tahun yang lebih menggembirakan dan lebih baik untuk me dan awak2..  Ok guys.. Stop kat sini dulu.. Nanti kita sambung lagi.. Lots of love, Archeyks