Salam y'all..
1st of all, nak ucap salam Syawal pada sumer..alhamdulillah tahun nie masih diberi kesempatan untuk menyambut Syawal. Diharapkan masih dipanjangkan umur untuk menyambut Syawal tahun hadapan.. Tahun nie sambutan hari raya untuk diri ini dan suami sedikit hambar..sebab tahun nie mr. B kene kerja.. Malam raya di kanchong (belah suami) siang belah family sendiri..tu pun kene balik seorang la..alhamdulillah Allah bagi kemudahan kepada kami sebab kampung kami dekat..so, tahun nie Xserve pics rayer ye..harap maklum..
Ok, sebenarnya hari nie nak cerita yang aku berjaya menghasilkan burung puyuh goreng berempah..actually dr dulu teringin nak masak ayam goreng berempah.. Sebab mr. B ngan me mmg suka makan nasi kukus..so, cari punye cari, survey punye survey akhirnya hr nie dapat jugalah buat Tp guna burung puyuh.. Saja tukar selera asyik ayam je..boring plus ayam dah mahal ok!! Ok nie la resepi nye..boleh rujuk dan boleh diubah mengikut selera masing2..
Bahan-bahan kisar (A) :
Lengkuas (dalam seinci dua )
Halia (dalam seinci dua)
Serai (3-4 batang)- ricih dulu b4 kisar)
Ketumbar n jintan manis
Bahan-bahan lain :
Burung puyuh (me guna 5 ekor di belah 2)
Daun kari (me letak untuk perap 2 pelepah, goreng 2 pelepah -ikut selera masing2 k)
Cili kisar( sesudu jer)
Kunyit (me pakai serbuk kunyit)
Lada sulah (ikut selera masing2)
Garam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-caranya :
Perap burung dengan bahan2 kisar, daun kari , garam, lada sulah, cili kisar, serbuk kunyit selama setengah jam atau lebih..(bagi rempah2 tu serap skit)
Panaskan minyak, goreng daun kari dulu. Bila dah naik bau barulah goreng burung puyuh tu..
Siap untuk dihidang.. Nyum.. Nyum..
Selamat mencuba..
Comments