Tuesday, February 11, 2014

Jom Sihat Dengan BerZUMBA~

Salam all

Korang pernah dengar zumba.. Zumba ni macam aerobik + dance.. Step die xbanyak tapi berulang2.. Aku pn terjebak gak dalam xtvt nie.. Ikut member2 gym.. Biasa kalo nak join kena beli tiket around RM 20 - RM 100+... Nak upah zin ( lead zumba) n sewa dewan n kadang2 duit tiket derang bayar tuk charity.. Biasanya zumba nie derang wat 90 mins non stop k..Tp kalo x larat stop gak.. Yela kot nak minum ke nak poo poo ke..hehe

                          
                               

Event zumba yg me pergi kat MMU, Cyberjaya.. Actually nie 2nd time derang organize zumba ni (setahu me) dalam tahun 2013.. Rajin kan.. FYI, zumba ni bukan untuk org muda je ye.. Yg mak2 pn layan gak.. Masa me pergi ramai je mak2 yg pergi..why bother 3x.. Yg penting sihat kan.. Layankan je la pics kami ek.. Kita enjoy..

                          
                                        

                          
Nampak enjoy + penat kan.. Memang penat huh! sakit kaki2 me..sampai senget2 akak.. 

                                          
                                          

Ni zin kami.. Comel kan.. Haha.. Pics nie sumer sumber dari member2 gym.. Me x amik pics pn time tu.. Bateri fon flat.. Ok that's all for now...

Wassalam..







Cameron Highland again and again..

Salam all..

A day trip to one of my faveret place, Cameron Highland wif my faveret person , mr. B nie pada cuti maulidur Rasul yg lepas..kebetulan masa tu mr.b cuti.so ambil kesempatan la apa lagi..

Trip kali nie trip bajet je..tu yg balik hari..gerak dari umah pukul 3 pg sampai r&r tapah pukul 5 pg.. Wat pe lagi..sambung tido sampai subuh..solat, breakfast n gerak ke Cameron ikut Simpang Pulai.. Sampai    Brinchang, pukul 9 pg.. Kami terus ke Boh Plantation Sg. Palas..macam naik batu cave nak ke cafe die..cuaca sejukk sangat..dh pakai jaket pun still sejuk lagi.. Dh sampai atas kene la perkena teh secawan n kek stroberi..yummy.. Ape je ada kat cni selain cafe ni? Dh panjat tinggi2 xkan untuk minum teh je kan.. Kat cni ada kedai tuk beli produk Boh.. Siap boleh minum teh free lg..pas tu kita boleh melawat kilang n tgk cara pembuatan teh..

                                      
                                        

Next destination Lavender Garden..OTW nak ke sana ada minah saleh dr aussie nak tumpang..sian lak dah la backpackers..so kami tumpgkan sampai simpang depan..xdapek nak hantar ke destinasi sbb jalan kami x sama..Lavender Garden ni tempat baru..dulu kami pergi sini xde pun.. Nak masuk ke bayar ye..xsilap rm 5 tuk dewasa.. Menarik juga tempat nie..banyak sangat bunga cantik2. Yg wajib mestilah Lavender. Yg paling me suke daisy. Siap petik n borong..6 batang rm 10.konsep tempat ni ala2 Korea.. Siap ada padlock tu..yg penting tempat nie sangat menarik tuk ambil gambar.. Bile sesuai tuk amik gambar, hormon sengal pun datang la..haha..why bother 3x bak kate azwan ali

                                       
                                       


                                       
                                       

Pas dah puas berlavender, kami shopping sayur la apa lagi..kat tempat biasa Kea Farm.. Kat sini x amik gambar..sbb x berapa nak menarik..huhu..konon trip bajet.. Tp shopping teh ngan sayur hbs dekat RM 200+ gak la.. Mmg xbleh cut bajet kalo datang cni.. Next kami ke MARDI kat tanah rata.. Kat sini banyak tanaman herba n sayur-sayuran..ok jg..banyak pokok2 sayur n herba yg me tau makan Tp xtau pokok..contoh asparagus, thyme etc.Tp x ramai org.. Masuk kena bayar..Tp xingat bape ringgit..ok juga tempat nie.. Tp xtau nape xde org..May be biasa Farm die kat area Kea Farm n Brinchang.. Tp die kat Tanah Rata..

                                       

                             
                                     

                          


NeXT is balik la..haha..Tp OTW perkara wajib yg akan mr.b wat is beli petai..kate die petai kat sini besar2.. Kate me no heart feeling la dear..bin peminat pn..

FYI, kalo ke Cameron ni kami akan naik di Simpang Pulai dan turun di Tapah.. So, sumer tmpt boleh pergi.. Lokasi2 di atas adalah idea from blogger.. Tempat makan kat Food Court Tanah Rata pn ada, kat pekan Brinchang pun ok..me prefer Brinchang kot.. Hotel kalo nak g pasar malam, boleh la dok kat  hotel Rosa Pasadena.. Harga berpatutan..lokasi pn ok..ok that's all for now..

Wassalam..




Saturday, January 18, 2014

~strawberry pavlova~

Salam...


                      



Dah lama x update blog..memandangkan me cuti lame sejak hari selasa so mood baking membaking ni datang la.. So, hari nie me nak share resepi pavlova..husband me xsuke bebende kaler Putih nie cam krim Putih, mayonis n sewaktu dgnnye.. So, me tukar resepi skit jd strawberry pavlova..

Bahan-bahan untuk meringue :

4 biji telur Putih je.. (Jgn sampai termasuk telur merah @ air tau)
175 gram gula kastor ( me blend je gula tu..)
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan2 untuk topping :

Cream ( me pakai brand Rich's senang tinggal putar je)
1 sudu kecil Strawberi emulco
Buah-buahan yg berkenaan la (me pakai stroberi ngan anggur je)


Cara-caranya :

1. Pukul telur putih sampai kembang.. Sampai bertanduk @ kalo korang senget skit x meleleh
2. Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla dan gaul rata
3. Alas pan yang korang nak bakar tu dgn kertas baking tu.. Pastu letak meringue atas tu..kalo nak sebiji curah le semua..kalo nak kecik2 letak le kecik2
4. Bakar pada suhu 180 degree selama 30-40 minit..Tp tengok2 juga la ye..kalo dh brown kaler die dh ok la tu..
5. Untuk krim, putar krim dan strawberi emulco tu sampai kembang..nak tau kembang ke tak sama cm telur putih td..
6. Buah2 tu td potong kecik2 tuk suit pavlova korang

               


Ok.. Abaikan decoration buah tu ek... Selamat mencuba...

Friday, October 18, 2013

4th anniversary..

Salam all..

It's our 4th anniversary!!! Weehuu~ Alhamdullilah kami berjaya mengharungi segala cabaran alam rumah tangga selama 4tahun ni..semoga hubungan kami diberkati olehNya dan berkekalan till jannah.. Insyaallah ..

Let's talk about the celebration.. Tahun ni turn mr.b sponsor.. Tp biasa la lelaki Style xsuke ok bebende remeh nie..akak juga kene pk.. Disebabkan anniversary kami sehari selepas hari raya haji, 16 okt so agak kelam kabut skit la.. Survey2 jumpa la flora kafe yang nampak sgt cantik, elegant, n paling penting romantik nok.. 

                           

                                   

                         

Me bagi pics penuh yang lebih clear..

                          

Cantik kan deco die..lokasi restoran dekat jalan Ampang, Ground Floor bangunan ampwalk.. Makanan dia sume makanan Malaysia..bukan western..kalo nak deko2 cm ni or nak celebrate ape2 boleh contact restoran terus..03 21618010.. Nak makan biasa2 pn boleh..

Ok la that's all for now

Wassalam












Karangkraf sale

Salam all...

Ekceli me ngan mr.b xpenah join sale karangkraf nie..antar sebab nyer xtau boleh ada sale ni, me xde member nak g n tau ade sale ni Tp xde kesedaran sbb xde mood membaca. 

Me ni asalnye dulu kaki novel (muke je ganas dlm hati ada taman tau). Tp mak bising sbb bile me baca novel asyik ngadap itu je.. Keje lain x wat.. So, tu yg stop tu..

Oklah back to the story, me tau sale ni sbb nampak banner gantung..kami g hari ahad, 6 okt tu..so, kebetulan mr.b cuti n ajak dating, me ajak singgah sekali.. Sbenarnye me nak cari novel jodoh itu milik kita..cite kat astro mustika HD tu.. Tp xjumpe.. 

                                    

Sale tu xbuat kat bangunan nie k.. Die ada khemah khas tuk jualan.. Mmg banyak yang murah..majalah, buku2 memasak, jahitan, buku motivasi, novel.. Terbaik la.. Apa yang me borong..tada..

                                                      

Banyak tak..sebenarnya ada lagi satu..Tp mr.b bawa g keje..oops! Mr.b pun dah terpengaruh baca novel k..hehehe..xkisah la baca novel ke apa..yg penting minat membaca telah dipupuk dalam diri kami..anda bila lagi..ceh3x..poyoz kuasa 3 plak..pada me, bila minat membaca tu dah ada boleh la me minat kan membaca pada buku2 ilmiah plak.. Okla total buku2 yang kami beli nie rm117.. Ok la..rasa kalo harga biasa lagi mahal.. Me suggest kalo ada lagi better korg g..xrugi k..

Ok la..that's all for now..

Wassalam..


Wednesday, October 2, 2013

Resepi lasagna super simple

Salam...

Sbenarnya idea nak wat lasagna nie dah lama.. Cm malas je je nak buat sbb tgk rupe cm susah je... Bile cube cari2 resepi dkt internet, rasanya xsesusah mane dan bleh cube buat... Resepi me simple je sesuai untuk org yg malas nak bersusah payah mcm me nie...nie pun edit2 resepi kasi simple je

Resepi lasagna (untuk 2-3 orang)

Bahan2 :

Pasta lasagna - 2-3keping ( masak sampai lembut, make sure letak minyak skit masa masak tu biar x             melekat)
Mushroom soup - 1 tin (me pakai campbell)
Sos spageti prego - 1 tin (Perisa original @ mushroom )
Keju mozzarella 
Bawang besar - 1 biji (dicincang)
Daging hancur -1 paket 
Oregano ( kalo ada ok, xde pn xpe)

Cara2 masak :

1. Pasta lasagna dimasak sehingga lembut dan pastikan semasa merebus tambah sedikit minyak untuk elakkan pasta melekat. Dah masak ketepikan dahulu.
2. Untuk lebih berkrim, masak Mushroom soup campbell.... Tambah air sedikit je sebab tak nak dia jd cair. Ketepikan dahulu..
3. Untuk sos merah, tumis bawang putih, kemudian masukkan daging hancur.. Masak sehingga daging masak sepenuhnya kemudian masukkan sos prego dan oregano..kacau sekejap dan dah siap..
4. Sapukan marjerin / Butter pada bekas lasagna.. Masukkan pasta lasagna untuk layer pertama, kemudian sos merah, Mushroom soup dan akhir sekali taburkan cheese..ulang step sehingga mencapai ketinggian yg korg sume..
5. Untuk lapisan atas sekali , selepas Mushroom soup tabur cheese terus bakar..jangan letak pasta sebab pasta akan keras selepas masak kalo kita bakar ia..
6. Bakar pada suhu 180 - 200 , dalam tempoh setengah jam

Ni la hasilnya ..

                                               
         
                                                           Tada...


Selamat mecuba..


Friday, September 13, 2013

Apabila sakit menyerang~ batuk, demam, selsema, diarrhea , sakit mata

Uhuk..uhuk...

Sejak bulan puasa lagi me dah start batuk..sampai hari nie xbaik2 lagi..penyakit batuk demam selsema yang tak baik2 lagi nie bukan me je yang kena, husband, n family me termasuk anak2 buah me skali pn kena..terbaik kali nie sebab sampai hari nie xsembuh2..sabo jela..

Cuma me nie extra skit sebab kena pakej ceri beri n sakit mata..ceri beri nie kene sebab makan supplement diet..mgkn badan xtahan last2 dehydration teruk... Sakit mata plak kena sebab masa demam pas makan ubat tido xbuka lens.. Pandai tak..terpaksa g keja sehari pakai spek..sume pandang me pelik la pe lagi..huhuhu

Tp dalam banyak2 sakit nie yang paling teruk kami tanggung adalah batuk..paling teruk waktu malam n pagi time nak mandi..mengokok2 sumer..malam kalo batuk sampai xbleh tido..ubat dh berbotol habis..me n mr. B dh makan beg putih bakar la mcm2 la..skang nie makan ubat n tengah cuba petua2 nak kurang kan batuk.. Harap berhasil.. 

Bila dah kena macam2 sakit nie buat kita muhasabah diri, n pikir mesti ada sebab kenapa Allah uji kita cm nie.. Sakit cm kami nie cm dugaan kecil jika dibandingkan dengan saudara-saudara kita di bumi Palestin, Syria n Mesir.. 

                                      

                                                Makan org demam

                       
                                         Nie la ubat batuk buatan sendiri kami..

That's all for now...